Disqus Shortname

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Η ΓΟΝΙΚΗ ΑΔΕΙΑ ΣΤΑ ΑΖΗΤΗΤΑ

 


Σύμφωνα με τους ερευνητές των Τμημάτων Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου της Στοκχόλμης και του σουηδικού ιατρικού Ινστιτούτου Καρολίνσκα, με επικεφαλής τον αναπληρωτή καθηγητή Σολ Χουάρεζ, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο ιατρικό περιοδικό «The Lancet Public Health» η γονική άδεια έχει άμεση σχέση με την προστασία της ψυχικής υγείας των γονέων πρωτίστως της μητέρας. Συνολικά ελήφθησαν υπόψη 45 έρευνες από την Ευρώπη, τη Βόρεια και Νότια Αμερική, την Αυστραλία και την Ιαπωνία. Η νέα μελέτη συμπεραίνει ότι η γονική άδεια προστατεύει έναντι των κινδύνων για την ψυχική υγεία, μεταξύ άλλων από συμπτώματα κατάθλιψης, ψυχικό στρες, αίσθημα ψυχικής εξάντλησης και υπερκόπωσης κ.α. Όσο μεγαλύτερη είναι η διάρκεια της γονικής άδειας, τόσο αυξάνει το ψυχικό όφελός της για τους γονείς.

Η αλήθεια είναι ότι και μέσα από τις δικές μας εμπειρίες δεν μένει παρά να συμφωνήσουμε με αυτές τις μελέτες. Μόνο που δεν έχουν πρακτική εφαρμογή στις μέρες μας και ειδικότερα στην Ελλάδα. Καταρχήν η γονική άδεια δίνεται μόνο στην μητέρα. Επίσης, εκτός από τους 2-3 μήνες πριν και μετά την γέννα το υπόλοιπο διάστημα που έχει κατοχυρωθεί η άδεια της μητέρας φτάνοντας τους 9 μήνες δεν είναι υποχρεωτική με αποτέλεσμα αρκετοί εργοδότες να "πείθουν" τις μητέρες να μην της κάνουν χρήση. Αλλά το ότι το κράτος δεν παρέχει την απαραίτητη γονική άδεια στα ζευγάρια είναι κάτι που δεν θα έπρεπε να μας κάνει εντύπωση. Ζούμε σε μία πολίτεια που δεν επιλέγει έτσι κι αλλιώς να σταθεί δίπλα σε ένα νέο ζεύγαρι και να το στηρίξει οικονομικά και ψυχολογικά για την επιλογή του να φέρει στον κόσμο ένα παιδί. Έτσι είναι αφού φορολογούνται μέχρι και οι γέννες. Με άλλα λόγια δεν υπάρχει ο πρέπον σεβασμός στον νεογέννητο Έλληνα και στη μητέρα του από το κράτος. Τα νέα ζευγάρια νιώθουν μόνα παλεύοντας με όλες τις νέες απαιτήσεις που δημιουργεί η έλευσις ενός παιδιού με αποτέλεσμα να έχουν ανασφάλεια και ψυχολογικά προβλήματα πόσο μάλλον όταν ο τρόπος ζωής τους, τους κρατάει μακριά από το νεογέννητό τους. Πληρώνουμε τόσο χρήματα ως Έλληνες φορολογούμενοι για να μην παίρνουμε αυτό που θα έπρεπει όταν το έχουμε ανάγκη. Αδίκως συμβαίνει όλο αυτό αφού ο σεβασμός προς τους πολίτες είναι υποχρέωση του κράτους.

Μια ανθρωποκεντρική Πολιτεία οφείλει να φροντίζει τη μητρότητα. Για τις μητέρες που ανατρέφουν παιδιά πρέπει να υπάρχει πλήρη μισθολογική και ασφαλιστική κάλυψη από την Πολιτεία. Από την πρώτη μέρα που καθίσταται έγκυος με Ελλάνιο Γόνο, η Πολιτεία οφείλει να αναλαμβάνει πλήρως όλα τα έξοδα εγκυμοσύνης, γέννησης και ανατροφής του, ώστε οι γονείς να έχουν να σκεφτούν μόνο την φροντίδα και την αγάπη που θα δώσουν στο παιδί τους. Μία Πολιτεία που σέβεται τον άνθρωπο θα αποκαταστήσει όλες τις μητέρες όταν χρειαστεί να μπουν στην παραγωγική διαδικασία για τα χρόνια που έμειναν εκτός αυτής χωρίς να δημιουργείται κανένα κενό ούτε στις μητέρες αλλά ούτε και στην πολιτεία.

Όλα τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα νέα ζευγάρια καθιστούν δύσκολη την απόφαση να κάνουν απογόνους κάτι που μας έχει οδηγήσει στην υπογενητικότητα. Και αφού όλο αυτό δεν είναι τυχαίο αλλά είναι αποτέλεσμα των επιλογών των κυβερνήσεών μας μπορούμε δικαίως να μιλήσουμε για γενοκτονία. Είναι υποχρέωση μας να ανατρέψουμε την γενοκτονία που γίνεται σήμερα και να την μετατρέψουμε σε ευγονία. Η αποκατάσταση και η εξασφάλιση των γονέων και ειδικότερα των γυναικών μητέρων και των απογόνων μας είναι ιερό καθήκον μας.


ΕΛΕΝΗ ΝΙΑΡΧΟΥ, ΥΠΟΨΗΦΙΑ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ Β' ΔΥΤΙΚΟΥ ΤΟΜΕΑ ΑΘΗΝΩΝ
ΤΗΛΕΦΩΝΟ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ: 6977617800
email: niarchouelene@gmail.com

https://niarchoueleni.blogspot.com/2023/01/blog-post_75.html

Δεν υπάρχουν σχόλια