Χαμπάντ – Λουμπάβιτς σε όλο τον κόσμο την Ελλάδα και την Κύπρο !
Το Chabad , γνωστό και ως Lubavitch , Habad και Chabad-Lubavitch ( Εβραϊκά : חב"ד ), είναι μια Ορθόδοξη Εβραϊκή Χασιδική δυναστεία * . Το Chabad είναι ένα από τα πιο γνωστά χασιδικά κινήματα στον κόσμο, ιδιαίτερα για τις δραστηριότητες
προβολής του. μία από τις μεγαλύτερες ομάδες Χασιδικών και εβραϊκές θρησκευτικές οργανώσεις στον κόσμο Σε αντίθεση με τις περισσότερες υπερορθόδοξες ομάδες, οι οποίες αυτοδιαχωρίζονται, το Chabad δρα κυρίως στον ευρύτερο κόσμο και εξυπηρετεί τους εκκοσμικευμένους Εβραίους.Ιδρύθηκε το 1775 από τον Ραβίνο Schneur Zalman του Liadi , το όνομα "Chabad" ( חב״ד ) είναι ένα αρκτικόλεξο που σχηματίζεται από τρεις εβραϊκές λέξεις — Chochmah,σημαίνει Σοφία, Binah,Κατανόηση και Da'at ( חכמה, בינה, domis, דעה ) Γνώση»—που αντιπροσωπεύουν τα πνευματικά ερείσματα του κινήματος.
Το όνομα Λούμπαβιτς* προέρχεται από την πόλη στην οποία διέμενε η κυρίαρχη πλέον σειρά ηγετών από το 1813 έως το 1915. Άλλοι, μη Λούμπαβιτς γόνοι του Τσαμπάντ είτε εξαφανίστηκαν είτε συγχωνεύτηκαν στη γραμμή Λούμπαβιτς . Στη δεκαετία του 1930, ο 6ος Ραβίνος Yosef Yitzchak Schneersohn , μετέφερε το κέντρο του κινήματος Chabad από τη Ρωσία στην Πολωνία . Μετά το ξέσπασμα του Β' Παγκοσμίου Πολέμου , μετέφερε το κέντρο του κινήματος στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Το 1951, ο Ραβίνος Menachem Mendel Schneerson αποδέχτηκε επίσημα την ηγεσία ως ο έβδομος Chabad Rebbe. Μετέτρεψε το κίνημα σε ένα από τα πιο διαδεδομένα εβραϊκά κινήματα στον κόσμο σήμερα. Υπό την ηγεσία του, το Chabad ίδρυσε ένα μεγάλο δίκτυο ιδρυμάτων που επιδιώκουν να ικανοποιήσουν θρησκευτικές, κοινωνικές και ανθρωπιστικές ανάγκες σε όλο τον κόσμο. Τα ιδρύματα του Chabad παρέχουν προσέγγιση σε μη συνδεδεμένους Εβραίους και ανθρωπιστική βοήθεια, καθώς και θρησκευτικές, πολιτιστικές και εκπαιδευτικές δραστηριότητες. Πριν από το θάνατό του το 1994, ορισμένοι από τους οπαδούς του πίστευαν ότι ο Schneerson ήταν ο Μεσσίας , με τη δική του θέση σχετικά με το θέμα να συζητείται μεταξύ μελετητών. Μεσσιανική ιδεολογία στο Chabad πυροδότησε διαμάχες σε διάφορες εβραϊκές κοινότητες και εξακολουθεί να είναι ένα άλυτο ζήτημα. Μετά το θάνατό του, κανένας διάδοχος δεν διορίστηκε ως νέος κεντρικός ηγέτης.
* Η Χασιδική δυναστεία είναι μια δυναστεία με επικεφαλής τους Χασιδικούς Εβραίους πνευματικούς ηγέτες γνωστούς ως ρέμπες ( προέρχεται ἀπό τό ῥαββίνος καί γράφεται rebbes κανονικά θά τό λέγαμε ρέββες,ἀλλά στή μετάφραση δίνεται ὡς ρέμπες) και συνήθως έχει μερικά ή όλα απ᾿ τα ακόλουθα χαρακτηριστικά:
- Κάθε ηγέτης της δυναστείας είναι συχνά γνωστός ως ADMOR (συντομογραφία για το AD oneinu MO reinu ve R abeinu – «ο αφέντης μας, ο δάσκαλός μας και ο ραβίνος μας»), ή απλώς ως Ρέμπε (ή «ο Ρέμπε»), και μερικές φορές αποκαλείται "Rav" ("ραβίνος"), και μερικές φορές αναφέρεται στα αγγλικά ως "Grand Rabbi"?
- Η δυναστεία συνεχίζεται πέρα από τη ζωή του αρχικού ηγέτη διαδοχικά (συνήθως από έναν απόγονο της οικογένειας).
- Η δυναστεία ονομάζεται συνήθως από μια πόλη-κλειδί στην Ανατολική Ευρώπη όπου ο ιδρυτής μπορεί να γεννήθηκε ή να έζησε ή όπου η ομάδα άρχισε να αναπτύσσεται και να ακμάζει.
- Η δυναστεία έχει (ή είχε κάποτε) οπαδούς που, με την πάροδο του χρόνου, συνεχίζουν να ακολουθούν διαδοχικούς ηγέτες (ρέμπες), ή μπορεί ακόμη και να συνεχίσουν ως ομάδα χωρίς ηγέτη ακολουθώντας τις εντολές ενός αποθανόντος ηγέτη.
Μια χασιδική ομάδα έχει τα ακόλουθα χαρακτηριστικά:
- Ιδρύθηκε από έναν ηγέτη που δεν όρισε ούτε άφησε διάδοχο.
- Μπορεί να πάρει το όνομά του από μια πόλη-κλειδί στην Ανατολική Ευρώπη όπου ο ιδρυτής μπορεί να γεννήθηκε ή να έζησε, ή όπου η ομάδα άρχισε να αναπτύσσεται και να ακμάζει, ή μπορεί να πάρει το όνομά της από τον ίδιο τον ιδρυτή.
- Έχει οπαδούς που συνεχίζουν ως ομάδα υπό την καθοδήγηση ραβίνων που εξηγούν και ερμηνεύουν τις εντολές του αποθανόντος ιδρυτή...( ἐδῶ)
* Το Lyubavichi ( Λευκορωσικά : Любаві́чы , Ρωσικά : Люба́вичи , Γίντις : ליובאַװיטש , Lyubavitsh , Πολωνικά : Lubawicze ) είναι ένα χωριό στην περιφέρεια Rudnyansky της περιφέρειας Smolensk της Ρωσίας .
Το χωριό υπήρχε στην Πολωνο-Λιθουανική Κοινοπολιτεία τουλάχιστον από το 1654. Το 1784, αναφέρθηκε ως μικρή πόλη, τότε ιδιοκτησία της Πολωνικής πριγκιπικής οικογένειας των Λουμπομίρσκι . Μετά τις διαμελίσεις της Πολωνο-Λιθουανικής Κοινοπολιτείας , το χωριό προσαρτήθηκε από τη Ρωσική Αυτοκρατορία . Κατά τη γαλλική εισβολή στη Ρωσία το 1812, το χωριό καταλήφθηκε από τα στρατεύματα του Ναπολέοντα για δύο εβδομάδες. Κατά τη διάρκεια της βασιλείας της Ρωσικής Αυτοκρατορίας, το χωριό βρισκόταν στο Orshansky Uyezd του Κυβερνείου Mogilev . Το 1857 είχε πληθυσμό 2.500 κατοίκους.Μια άλλη πηγή από το 1880 περίπου αναφέρει συνολικά 1.516 κατοίκους (978 Εβραίους) με 313 σπίτια, δύο ρωσικές ορθόδοξες εκκλησίες και δύο εβραϊκές συναγωγές .
Στα τέλη του 19ου και στις αρχές του 20ου αιώνα, το Λιουμπαβίτσι ήταν η μεγαλύτερη αγορά εντός του Κυβερνείου Μογκίλεφ, με ετήσιες πωλήσεις άνω του 1,5 εκατομμυρίου ρούβλια.
Ο εβραϊκός πληθυσμός του Lyubavichi ήταν 1.164 το 1847 και 1.660 το 1897. Η οικονομία του χωριού μειώθηκε μετά τη Ρωσική Επανάσταση του 1917 και οι θρησκευόμενοι Εβραίοι διώχθηκαν από τους Yevsektsiya . Ο εβραϊκός πληθυσμός ήταν 967 το 1926, ο μισός του συνολικού πληθυσμού. Κατά τη διάρκεια της γερμανικής εισβολής στη Ρωσία , ο γερμανικός στρατός μπήκε στο Λιουμπαβίτσι τον Αύγουστο του 1941, ίδρυσε ένα γκέτο και σφαγίασε τους 483 εναπομείναντες Εβραίους στις 4 Νοεμβρίου 1941 ( ἀπό ἐδῶ)
Η Χαμπάντ της Ελλάδας ανήκει στο παγκόσμιο κίνημα της Χαμπάντ – Λουμπάβιτς το οποίο είναι αφιερωμένο στην πνευματική και φυσική ευημερία των απανταχού Εβραίων, υπό την ηγεσία του Ράμπι από το Λουμπάβιτς, Ράμπι Μενάχεμ Σσνέερσον.
Μετά από περισότερα από 30 χρόνια συνεργασίας με τις Εβραϊκές κοινότητες στην Ελλάδα, η Χαμπάντ ίδρυσε το μόνιμο κέντρο της στην Αθήνα την `Ανοιξη του 2001, τη λειτουργία του οποίου έχει αναλάβει ο Ραββίνος Μέντελ Χέντελ και η σύζυγός του Νεχάμα ...(ἐδῶ)
facebook:
Δελαγραμμάτικα Ελευθερία- Υπ.Βουλευτής Β' Πειραιά
twitter:
Δελαγραμματικά Ελευθερία @EDelagrammatika
instagram:
Δελαγραμμάτικα Ελευθερία- Υπ.Βουλευτής Β' Πειραιά
https://delagrammatika-yp-boulevtis.blogspot.com/2023/02/blog-post_12.html?fbclid=IwAR1nA53WgvWWpt0oBloUQfuKZ3Y2wqziQtbEBSoVmm4TTvuwzQy77B5Q0FY
Δεν υπάρχουν σχόλια