Disqus Shortname

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Η ΕΛΛΑΔΑ ΣΤΑ 7 ΜΕΛΗ ΤΟΥ ΝΑΤΟ ΤΩΝ ΑΜΥΝΤΙΚΩΝ ΔΑΠΑΝΩΝ 2% ΑΕΠ ΤΟ 2022

 

Η ΕΛΛΑΔΑ ΣΤΑ 7 ΜΕΛΗ ΤΟΥ ΝΑΤΟ ΤΩΝ ΑΜΥΝΤΙΚΩΝ ΔΑΠΑΝΩΝ 2% ΑΕΠ ΤΟ 2022 


Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ προτρέπει αυτή την εβδομάδα τα κράτη-μέλη να ενισχύσουν τις συλλογικές αμυντικές δαπάνες τους, αφού μια ετήσια έκθεση που εκδόθηκε από τη συμμαχία διαπίστωσε ότι μόνο επτά από τα 30 κράτη μέλη εκπλήρωσαν την απαίτηση δαπανών 2% πέρυσι. Το ΝΑΤΟ είχε προβλέψει ότι εννέα θα έφταναν τον στόχο δαπανών το 2022, αλλά η έκθεση επιβεβαιώνει ότι η συμμαχία απέτυχε.

«Πραγματικά περιμέναμε ότι ο αριθμός θα ήταν ελαφρώς υψηλότερος, αλλά επειδή το ΑΕΠ έχει αυξηθεί περισσότερο από το αναμενόμενο για δύο συμμάχους, δύο έπεσαν κάτω από το 2%,» σχολίασε ο Στόλτενμπεργκ από τις Βρυξέλλες την Τρίτη. «Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι πρέπει να κάνουμε περισσότερα και πρέπει να το κάνουμε πιο γρήγορα», είπε στη συνέντευξη Τύπου. «Ο ρυθμός τώρα, όσον αφορά τις αυξήσεις στις αμυντικές δαπάνες, δεν είναι αρκετά υψηλός », είπε.

«Το μήνυμά μου προς τους συμμάχους είναι ότι καλωσορίζουμε αυτό που έχουν κάνει, αλλά πρέπει να επιταχύνουν, πρέπει να προσφέρουν περισσότερα σε έναν πιο επικίνδυνο κόσμο ». Αναμενόταν ότι ο πόλεμος Ρωσίας-Ουκρανίας θα ήταν καταλύτης που θα ωθούσε περισσότερα κράτη μέλη να αυξήσουν τις δαπάνες στον τρέχοντα στόχο.

Οι επτά χώρες που πέτυχαν τον στόχο αμυντικών δαπανών του 2% είναι οι εξής:

ΗΠΑ
Ηνωμένο Βασίλειο
Ελλάδα
Πολωνία
Εσθονία
Λετονία
Λιθουανία

Εκείνοι που υπολείπονταν περιελάμβαναν τη Γαλλία, ενώ η ετήσια έκθεση του ΝΑΤΟ προσδιόριζε ότι η Τουρκία και ο Καναδάς υστερούσαν στην πραγματικότητα περισσότερο από τις αμυντικές δαπάνες για το προηγούμενο έτος.

Το περασμένο καλοκαίρι, καθώς μαινόταν ο πόλεμος στην Ουκρανία, ο Στόλτενμπεργκ υποστήριξε ότι η συμμαχία υφίσταται «τη μεγαλύτερη αναθεώρηση συλλογικής άμυνας και αποτροπής από τον Ψυχρό Πόλεμο». Αλλά προφανώς αυτή η γενική επισκευή μπορεί να έχει σταματήσει λόγω των νέων αριθμών.

Όπως ανέφερε προηγουμένως η Katharina Buchholz του Statista  , ακόμη και πριν ο πόλεμος στην ευρωπαϊκή ήπειρο ξαναγίνει πραγματικότητα το 2022, οι εντάσεις είχαν αυξηθεί σχετικά με την κατάσταση της στρατιωτικής υποδομής του ΝΑΤΟ καθώς τα περισσότερα  ευρωπαϊκά έθνη είχαν υιοθετήσει μια άτονη προσέγγιση για τις αμυντικές δαπάνες σε περιόδους ειρήνης .


Τα μεγαλύτερα και πλουσιότερα μέλη του ΝΑΤΟ παρέμειναν πίσω από τον στόχο το 2022 - συχνά με μεγάλη διαφορά. Αυτό περιλαμβάνει τη Γερμανία, τον Καναδά, την Ιταλία και την Ισπανία.

Πως είναι δυνατόν τα κράτη-μέλη όπως Γερμανία, Καναδά, Ιταλία και Ισπανία να μην συμβάλλουν το ποσοστό τους ενω η Ελλάδα ξεπουλάει τα πάντα για να είναι και με το παραπάνω συνεπής και στο ΝΑΤΟ;;  Τη έχουν υπογράψει τα μέλη; 

Στην επίσημη σελίδα του Υπουργείου Εξωτερικών με ημερομηνία 06 Νοεμβρίου 2019,  αναφέρει τα εξης: 

1. Γενικά – Τα μέλη του ΝΑΤΟ Ο Οργανισμός Βορειοατλαντικού Συμφώνου (North Atlantic Treaty Organization – NATO) ιδρύθηκε τον Απρίλιο του 1949. Ιδρυτικά του μέλη είναι το Βέλγιο, η Γαλλία, η Δανία, το Ηνωμένο Βασίλειο, οι ΗΠΑ, η Ισλανδία, η Ιταλία, ο Καναδάς, το Λουξεμβούργο, η Νορβηγία, η Ολλανδία και η Πορτογαλία. Η Ελλάδα έγινε μέλος του Βορειοατλαντικού Συμφώνου το 1952, ταυτόχρονα με την Τουρκία.


Επί πλέον, η χώρα μας συμμετέχει ενεργά στον στρατηγικό σχεδιασμό του ΝΑΤΟ, με γνώμονα την προάσπιση του εθνικού συμφέροντος και με πλήρη σεβασμό στους βορειοατλαντικούς της Συμμάχους. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι, στην Σύνοδο των Υπουργών Αμύνης του ΝΑΤΟ τον Φεβρουάριο του 2016, με κοινή πρωτοβουλία της χώρας μας, της Γερμανίας και της Τουρκίας, αποφασίστηκε η νατοϊκή δραστηριότητα στο Αιγαίο, απώτερος στόχος της οποίας είναι η  αντιμετώπιση της προσφυγικής και μεταναστευτικής κρίσης, αλλά και η προστασία των ανθρώπινων ζωών από τους παράνομους διακινητές και από τα δίκτυα εμπορίας ανθρώπων.  Ταυτόχρονα όμως με το επιχειρησιακό σκέλος, η χώρα μας πληροί τις υποχρεώσεις της απέναντι στους νατοϊκούς της Συμμάχους και δη, στον επιμερισμό των αμυντικών βαρών. Η Ελλάδα συγκαταλέγεται μεταξύ των Συμμάχων που διαθέτουν ποσοστό άνω του 2% του ΑΕΠ για αμυντικές δαπάνες, ενώ καταβάλει προσπάθειες εκπλήρωσης και στόχου διάθεσης 20% έως το 2024 στο πλαίσιο δημοσιονομικών δυνατοτήτων και διεθνών  δεσμεύσεων της χώρας.. 

Μεταξύ των βασικότερων προτεραιοτήτων της Συμμαχίας περιλαμβάνεται και ο καταμερισμός των βαρών (burden sharing), που συνίσταται στην εκπλήρωση τριπλού στόχου δέσμευσης Συνόδου Κορυφής Ουαλίας (“Defense Investment Pledge”), γνωστού και ως 3Cs, ήτοι: 

α) διάθεση, έως το 2024, τουλάχιστον 2% του ΑΕΠ για αμυντικές δαπάνες (Cash)
β) δέσμευση ποσοστού 20% των αμυντικών δαπανών για την υλοποίηση εξοπλιστικών προγραμμάτων και την ενίσχυση της έρευνας και ανάπτυξης (Capabilities), και 
γ) επιχειρησιακές συνεισφορές σε νατοϊκές και μη αποστολές και δραστηριότητες (Contributions).

Βλέποντας τον πίνακα εισφορών των μελών, βλέπουμε πως οι σύμμαχοι μας και ιδιαίτερα τα ιδρυτικά μέλη, δεν τηρούν την συμφωνία στις αμυντικές δαπάνες. Άνισο και άδικο! 

Μήπως ήρθε η ώρα να ελέγξουμε όλες τις συμφωνίες που έχει υπογράψει η Ελλάδα; Σε μια πολιτεία Ελλήνων - Ελλήνων Πολιτεία, θα συσταθούν ειδικές επιτροπές οι οποίες θα αναλάβουν να ερευνήσουν, στη συνέχεια θα γνωματεύσουν και θα δομήσουν εμπεριστατωμένες και στοιχειοθετημένες προτάσεις με αδιαμφισβήτητες αποδείξεις. 

ΘΕΣΜΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ - ΒΟΥΛΗ 
ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ ΕΡΕΥΝΑΣ ΚΑΙ ΕΛΕΓΧΟΥ ΥΠΕΥΘΗΝΕΣ ΣΤΟ ΝΑ ΠΡΟΒΟΥΝ ΣΤΑ ΚΑΤΩΘΙ:

* Επιτροπή ελέγχου για την διαχείριση δημόσιου χρήματος από εσωτερικά όργανα ή εξωτερικά καθώς και το ρόλο των συμβουλευτικών, ελεγκτικών εξωτερικών, ιδιωτικών ή και κρατικών συμβούλων. 
* Επιτροπή ελέγχου για τη διαχείριση δημόσιας περιουσίας, γεωστρατιγικών περιουσιών, συμβάσεις (πώλησης, ενοικίασης, διαχείρισησ, κατασκευής)
* Έλεγχος των εξοπληστικών ταμείων και των ταμείων μυστικών κονδυλίων. 

ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΟΣ - ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ & ΑΝΑΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗ

* Επιτροπή υπεύθυνη η οποία θα προβεί στον έλεγχο της βασικής δομής όλων των Υπουργείων ως προς την λειτουργία, τρόπος που λαμβάνονται και εκτελούνται καθώς και εποπτεύονται οι αποφάσεις, συμβάσεις, διαγωνισμοί, προμήθειες κ.ο.κ ούτως ώστε να υπάρχει καθαρή εικόνα για όλα τα θέματα της διοίκησης και των υποχρεώσεων που προκύπτουν από αυτές. 

https://www.mfa.gr/exoteriki-politiki/i-ellada-stous-diethneis-organismous/nato.html


ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ BLOG:
 ΤΗΛ 6937248098, 6982105623, 6971569944
ΕΜΑΙΛ: esy.perifereiaaigaiou@gmail.com
TWITTER Ε.ΣΥ. Κ.Π.Δ. ΑΙΓΑΙΟΥ
INSTAGRAM Ε.ΣΥ. Κ.Π.Δ. ΑΙΓΑΙΟΥ
ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΥΝΕΛΕΥΣΙΣ: https://www.eurovouli.gr
ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΦΟΡΕΑΣ “ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΥΝΕΛΕΥΣΙΣ” http://politikosforeas.e-sy.gr
ΚΕΝΤΡΙΚΗ Ε.ΣΥ. http://www.e-sy.gr
ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΕΡΓΑΛΕΙΑ
ΜΕΤΟΧΕΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΑΝΑΤΟΛΗΣ http://trapeza-anatolis.oramaellas.gr
600 ΔΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ http://600dis.oramaellas.gr
50 ΔΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ http://cyprus.oramaellas.gr
ΔΟΜΗΣΗ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗΣ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗΣ ΕΡΓΩΝ ΣΤΟΥΣ ΔΗΜΟΥΣ
ΠΡΟΣΟΦΟΡΑ ΕΞΑΓΟΡΑΣ ΜΕΤΟΧΩΝ Τ.Χ.Σ. http://txs.oramaellas.gr

https://esykpdaigaioy.blogspot.com/2023/03/i-ellada-sta-7-meli-tou-nato-ton-amintikon-dapanon2-tou-aep-to-2022.html

Δεν υπάρχουν σχόλια