Disqus Shortname

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Η Αυτογνωσία του Πυθαγόρα αναφέρεται κατευθείαν στην ύπαρξη μας...

 

Η Αυτογνωσία του Πυθαγόρα…


Πη παρέβην;; Τι δ’ έρεξα;; Τι δε μοι δέον ουκ ετελέσθη;;

Που έσφαλα;; Τι καλό έκανα;; Τι έπρεπε να κάνω και παρέλειψα;;.

Εδώ ο Πυθαγόρας μας λέει κάποια πράγματα από βάθος χιλιάδων χρόνων. Όπως και άλλοι τεράστιοι Έλληνες, έτσι κι αυτός συμμετέχει στην dream team της σοφίας, φιλοσοφίας, ιατρικής, διαλεκτικής, αστρονομίας, μαθηματικών, γεωμετρίας, κοσμοθεώρησης και αναζήτησης του Θείου, του Ενός, του Φωτός.

Κοίτα τώρα, φίλε μου, πως και σήμερα, για τα ίδια αυτά θέματα, τα οποία τα * δούλεψαν * οι παλιοί, τα ανέδειξαν, τα στερέωσαν και αναντίρρητα τα παραδέχεται και ακόμη τα έρευνα για το βάθος τους η επιστημονική κοινότητα, εμείς οι κατευθείαν απόγονοι, απαξιούμε να ασχοληθούμε, διότι έχουμε άλλες σοβαρότερες δουλειές.

Η αυτογνωσία του Πυθαγόρα είναι ένα μείζον θέμα προς συζήτηση και κατάθεση απόψεων. Αφορά και αναφέρεται κατευθείαν στην ύπαρξη μας, είναι η αιχμή του δόρατος για αυτοέλεγχο και περαιτέρω πορεία.

Ποια η σχέση, λοιπόν, του νεοέλληνα με αυτές τις * σοφίες *;; Απολύτως καμία. Είναι ένα τραγικό δυστύχημα το πνευματικό, νοητικό σκοτάδι, που καλύπτει όλους εμάς τους σύγχρονους κατοίκους αυτού του τόπου. Και χωρίς δικαιολογίες, κλάψες και υπεκφυγές, η ευθύνη βαρύνει όλους μας, ανεξαιρέτως. Και δεν θέλω να ακούσω τα γνωστά *προσπάθησα*, *ήθελα αλλά δεν μπόρεσα* και άλλα γλυκανάλατα, η πολιτική κατρακύλα έχει ενόχους με ονόματα χωρίς ελαφρυντικά.

Και δεν αναφέρομαι στους επαγγελματίες του είδους, διότι αυτοί την δουλειά τους κάνουν και μάλιστα φροντίζουν να εξελίσσονται, να βελτιώνονται, για να αποκομίσουν περισσότερα οφέλη.

Στον Έλληνα ψηφοφόρο απευθύνομαι, με την πραγματική ψυχή και πάθος, που από ενεργός ρυθμιστής της πολιτείας, εμφανίζεται ως παράγοντας αποσύνθεσης και αποτελμάτωσης. Κατανοητό, βέβαια, ότι μιλούμε με πολιτικούς όρους και προοπτικές.

Που οδηγηθήκαμε, συμπολίτες μου, από την άφρονα και αλόγιστη συμφεροντολογική συμπεριφορά μας;; Τα δεινά μας, σε σχέση με τις κομματικές προτιμήσεις, διότι για ιδεολογίες θα ήταν φθηνό και ουτοπικό να αναφερόμαστε, δικαιολογούνται;; Η αναντιστοιχία θετικών ή προσμενόμενων ευμενών αποτελεσμάτων, με πολιτικές ξένων συμφερόντων που ακολουθούμε πιστά, αποδεικνύουν το μέγα λάθος που διαπράττουμε.

Με απορία, γεμάτοι ερωτηματικά, αντικρίζουμε μια πραγματικότητα, που βεβαίως δεν περιμέναμε, μας ανησυχεί και αναπτύσσει σκέψεις περί σωστού η όχι.

Κι εδώ είναι η στιγμή. Μήπως, λέω, φθάσαμε στο σημείο να αναγνωρίζουμε εαυτούς και να τους κρίνουμε;; Ήρθε η ώρα να ωριμάσουμε και η αυτογνωσία να αναγορευτεί στον παράγοντα ανατροπής της καθεστηκυίας τάξεως;; Που σφάλαμε, τι καλό κάναμε, τι παραλείψαμε να κάνουμε;;

Ναι, ναι, επιτέλους όλα είναι μπροστά μας, ολοφάνερα και μας καλούν για την μεγάλη ανατροπή. Γκρεμίζουμε τα σκοτεινά παρασκήνια και πάνω στο φωτεινό προσκήνιο τοποθετούμαστε και αναλαμβάνουμε δράση. Ναι, είναι όντως και απολύτως παραδεκτό και άκρως απαραίτητο με τη ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΥΝΕΛΕΥΣΙΣ να είμαστε εμείς οι συντελεστές που θα αναστήσουμε το Έθνος και την πατρίδα. Όλοι μαζί, όλοι Συν Έλληνες, στον σκοπό και στον στόχο για τα δίκαια και τα δικά μας. Δεν έχουμε άλλο χρόνο για χάσιμο, η ατέρμονος αναμονή τελείωσε και ο πολίτης δημιουργεί την νέα, αληθινή Ελλήνων Πολιτεία, με νόμους αρχές και αξίες που προέρχονται από το βάθος της μεγάλης μας ιστορίας. Και η δικαίωση της ιστορίας δεν είναι μόνον η γνώση και αποδοχής αυτής, αλλά η ενεργοποίηση αυτής της ειδοποιούς διαφοράς που καθιστά τον Έλληνα σε παράγοντα ανέλιξης της νόησης, με αποτελέσματα εντυπωσιακά και ουσιαστικά.

Ο Πυθαγόρας ακόμα μας μιλά και παροτρύνει να εκτιμήσουμε την παρουσία μας με ειλικρίνεια και να δούμε κατάματα την πραγματικότητα. Μπορούμε;; Τότε είμαστε κι εμείς μέλη της ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΥΝΕΛΕΥΣΙΣ. Είμαστε μέσα στην μεγάλη χορεία των Συν Ελλήνων, είμαστε η τεράστια δύναμη που μας εξυψώνει στο επίπεδο της Δημιουργίας.

Αυτογνωσία: Ανακαλύπτουμε τον εαυτόν μας, αποκαλύπτεται το μέλλον.

Χρήστος Κράγιας


https://esykpddm.blogspot.com/2023/03/blog-post_64.html?fbclid=IwAR3hC_fdtlWBUzOl_ug-lw6_xtgObcd3gm62weDz6IGWwDJAQp7jVGC0lf4

Δεν υπάρχουν σχόλια