Disqus Shortname

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Πολιτικές επιλογές

 

Πολιτικές επιλογές


Η ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΥΝΕΛΕΥΣΙΣ σε καλεί να κυβερνήσεις.

Δίχως κόμμα, δόγμα, χρώμα.

Κατ’ αρχήν είσαι εσύ κι εγώ. Οι πολίτες. Είμαστε οι ήρωες αυτής της ιστορίας.

Ο πολίτης δημιουργεί την πολιτεία και η συνέχεια είναι ο πολιτισμός. Για να αναπτύξουμε το θέμα πρέπει να ξεφύγουμε από τα στενά όρια των λέξεων και να το δούμε στην ευρύτερη του έννοια.

Μια έκφανση, μια εκδήλωση πολιτισμού είναι και η πολιτική ενασχόληση. Δλδ είμαστε πολιτικά όντα και αυτό θεωρώ πως το αντιλαμβανόμαστε σαφώς. Ξεκινάμε λοιπόν, από τις μικρότερες και θεωρούμενες ήσσονος σημασίας συμμετοχές μας στην πολιτική και φθάνουμε στα υψηλότερα θεσμικά πλαίσια που ορίζει το δημοκρατικό πολίτευμα.

Όταν είμαστε μέλη μιας μικρής ομάδας, ενός τοπικού συλλόγου, ασκούμε μια πολιτική. Και επειδή στην πατρίδα μας υπάρχουν άπειρες τέτοιες μορφές εκδήλωσης ενδιαφέροντος, φανερόν ότι έχουμε την τάση σοβαρής τοποθέτησης και έκφρασης γνώμης. Να, λοιπόν, η αρχή της πολιτικής μας εμπειρίας. Οι ανησυχίες μας για πρόοδο μας ωθούν εν συνεχεία σε νέα πεδία ανάληψης ευθυνών έναντι των συμπολιτών μας. Από τον πολιτιστικό σύλλογο κάποιοι προχωρούν σε συνδικαλιστικά όργανα και κατόπιν, αναλόγως ικανοτήτων, φθάνουν να εκδηλώνουν ενδιαφέρον για ευρύτερα θέματα και προβλήματα.

Οι τοπικές κοινότητες και δήμοι προκαλούν τον πολίτη με όραμα να θέσει εαυτόν στην υπηρεσία της τοπικής αυτοδιοίκησης και ανάπτυξης. Εδώ η έννοια της πολιτικής αρχίζει και γίνεται εμφανέστερη και δίνει το εφαλτήριο της περαιτέρω πορείας των τοπικών αρχόντων. Αλλά και οι πολίτες - ψηφοφόροι ανεβαίνουν επίπεδο, διότι πλέον οι απαιτήσεις και οι προορισμοί ζητούν μεγαλύτερη συμμετοχή και ευρεία αντίληψη για τα σοβαρά θέματα που προκύπτουν. Κατανοητό ότι η τοπική αυτοδιοίκηση-δήμοι, είναι ένας σοβαρότατος θεσμός, άκρως συνυφασμένος με την σωστή έννοια της πολιτικής.

Το επόμενο μεγάλο βήμα είναι η διακυβέρνηση της χώρας. Τώρα παίζονται τα μεγάλα παιχνίδια και τώρα πρέπει να αποδείξουμε ότι είμαστε στην σωστή πλευρά της πολιτικής. Εμφανίζονται τα κόμματα με κάποιες ιδεολογίες που καλά μελετημένες εκτοξεύονται και προσεταιρίζονται τους πολίτες. Το πεδίο αυτό κατάφερε να μας πείσει ότι εμείς οι απλοί πολίτες αδυνατούμε να διαχειριστούμε την κατάσταση και πρέπει να δώσουμε έδαφος σε άτομα που θεωρούνται ανώτερα και ικανότερα. Έχουμε τώρα την τάξη των πολιτικών, που μόνον αυτοί δύνανται να ασχοληθούν με σύσταση και λειτουργία κυβερνήσεων.

Μια μεγάλη πλύση εγκεφάλου, μια παραποίηση της αλήθειας και μια προπαγανδιστική τακτική, μας αφήνει σε νηφαλιότητα και ψευδή πολιτική αντίληψη, νομίζοντας πως δια της εκλογής αρχηγών κομμάτων και βουλευτών, έχουμε επιτελέσει το καθήκον μας. Αυτό βέβαια μας βολεύει και αποφεύγουμε ευθύνες και συνέπειες. Στρουθοκαμηλισμός και μέγα λάθος.

Μας κυβερνούν για δεκαετίες και πλέον, νέμονται την εξουσία και κυριαρχούν επί των πολιτών, πολιτικές οικογένειες. Διαδέχονται αλλήλους, ορίζουν και εκτελούν ρόλους. Διασταυρώνουν ξίφη για το θεαθήναι και μας θέτουν ως υπεύθυνους για προβλήματα που οι ίδιοι προκαλούν. Και απαιτούν κατόπιν την συμφωνούν γνώμη μας για να τα λύσουν.

Και τι κάνουμε εμείς οι πολίτες;;Έντρομοι τους ακολουθούμε και ιδιοτελώς τους ψηφίζουμε. Εκτιμούμε περισσότερο τον δικό μας μικρόκοσμο από την σωστή διακυβέρνηση του τόπου, αν και γνωρίζουμε καλά το σκοτεινό και ύποπτο ποιόν των πολιτικών.

Βέβαια, πάντα γκρινιάζουμε, απογοητευόμαστε, αλλά να προχωρήσουμε στα αυτονόητα, αποφεύγουμε.

Χρήστος Κράγιας


https://esykpddm.blogspot.com/2023/04/blog-post_29.html

Δεν υπάρχουν σχόλια