«Απάνθρωπες και βάρβαρες συνθήκες στην κλινική της Παγώνη» - Αργοπεθαίνουν οι άρρωστοι καταγγέλλει ο καθηγητής Γεροδήμος
Ολόκληρη η ανάρτηση του Ρωμανού Γεροδήμου για το «Γεννηματάς» και οι αιχμές για την Ματίνα Παγώνη.
Για απαράδεκτες συνθήκες νοσηλείας του πατέρα του στην Γ' Παθολογική του νοσοκομείου «Γεννηματάς» κάνει λόγο ο καθηγητής διεθνούς πολιτικής Ρωμανός Γεροδήμος με ανάρτησή του στα social media.
«Στη συγκεκριμένη κλινική εφαρμόζεται μία πραγματικά απάνθρωπη, βάρβαρη συνθήκη που απ' ότι μου λένε άλλοι συνοδοί που μπαινοβγαίνουν σε άλλα νοσοκομεία συμβαίνει μόνο εκεί: Απαγορεύονται *όλοι* οι συνοδοί, οικογένειες, αποκλειστικές κλπ (πλην αυτών του νοσοκομείου που απλώς δεν υπάρχουν) για 23 από τις 24 ώρες της ημέρας. Επιτρέπονται επισκέψεις και φροντίδα από τους συγγενείς κ συνοδούς μόνο 1.30-2.30μμ κάθε μέρα», τόνισε ο ίδιος.
Παράλληλα, άσκησε σκληρή κριτική στην Ματίνα Παγώνη που διευθύνει την εν λόγω κλινική:
«Την Γ' Παθολογική κλινική την διευθύνει η κυρία Ματίνα Παγώνη η οποία χτες, σε ανάρτηση φίλου της που κατηγορούσε τον πρωθυπουργό επειδή δεν την έβαλε στο ψηφοδέλτιο επικρατείας, απάντησε ότι «έχω την αγάπη του κόσμου». Την ταγκάρω για να είμαστε τίμιοι και ξεκάθαροι και διότι σχετικό σχόλιο μου στον τοίχο της σβήστηκε και δεν μου αρέσει να κάνω αναρτήσεις με υπόνοιες, κουτσομπολιά κλπ. Επειδή βρίσκομαι κάθε μέρα εκεί, μαζί με δεκάδες εξοργισμένους συνοδούς οι οποίοι βλέπουν τους αγαπημένους τους ανθρώπους να αργοπεθαίνουν παρατημένοι και είναι όλοι πρόθυμοι να υπογράψουν παράπονα (κάποιοι λένε για νομικές διαδικασίες) εναντίον της, αυτό που εγώ είδα μόνο αγάπη δεν ήταν», υπογράμμισε.
Ολόκληρη η ανάρτηση του Ρωμανού Γεροδήμου
«Αύριο ο πατέρας μου κλείνει δύο εβδομάδες στο ΓΝΑ-Γεννηματάς.
Τις πρώτες δέκα μέρες ο πατέρας μου νοσηλευόταν (ως «φιλοξενία») στην Νεφρολογική Κλινική επειδή δεν υπήρχαν κρεβάτια στην Γ' Παθολογική απ'την οποία παρακολουθείται μετά το βαρύ εγκεφαλικό του.
Παρά τις ελλείψεις και τα προβλήματα που όλοι γνωρίζουμε ότι αντιμετωπίζει το Εθνικό Σύστημα Υγείας, είχαμε καταφέρει με πολύ κόπο και δική μας συμμετοχή να χτίσουμε μία σχέση εμπιστοσύνης με τους νοσηλευτές και ένα καθεστώς 24ωρης φροντίδας (ο πατέρας μου σε αυτή τη φάση δεν μπορεί ούτε να σηκωθεί, ούτε να μιλήσει) σε συνεργασία με τους γιατρούς της Γ' Παθολογικής και τους νοσηλευτές της Νεφρολογικής.
Με το χέρι στην καρδιά αυτές τις πρώτες 10 μέρες έκανα πράγματα που δεν πίστευα ότι μπορώ να κάνω - και τα έκανα νιώθοντας ούτε ντροπή, ούτε αηδία, αλλά περηφάνεια γιατί βοηθούσα τον πατέρα μου και γαλήνη γιατί ήξερα ότι όλοι κάνουμε ότι καλύτερο μπορούμε.
Την Παρασκευή το βράδυ ο πατέρας μου - που στο μεταξύ είχε κάνει κάποια καλά βήματα προόδου, ξεκινώντας να τρώει, να κουνάει το δεξί του πόδι, να έχει πλήρη αντίληψη και να επικοινωνεί με εμένα μέσω φράσεων στο ipad - μεταφέρθηκε στην Γ' Παθολογική.
Από εκείνη τη στιγμή ζούμε την πιο σκληρή συνθήκη που έχουμε ζήσει ποτέ (και όσοι μας γνωρίζετε, ξέρετε ότι οικογενειακώς μπαινοβγαίνουμε στα δημόσια νοσοκομεία από τότε που γεννηθήκαμε) - μια συνθήκη που την μοιραζόμαστε, όπως και την οργή, με όσους νοσηλεύονται εκεί και τους συνοδούς τους.Πριν πω ποια είναι η συνθήκη αυτή, θέλω απλώς να κάνω απολύτως ξεκάθαρο ότι αυτό που γράφω δεν έχει καμία πολιτική ή κομματική ατζέντα θετική ή αρνητική, και δεν στρέφεται εναντίον των γιατρών και των νοσηλευτών που κάνουν ότι μπορούν σε συνθήκες που όλοι γνωρίζουμε.
Στη συγκεκριμένη κλινική εφαρμόζεται μία πραγματικά απάνθρωπη, βάρβαρη συνθήκη που απ'ότι μου λένε άλλοι συνοδοί που μπαινοβγαίνουν σε άλλα νοσοκομεία συμβαίνει μόνο εκεί: Απαγορεύονται *όλοι* οι συνοδοί, οικογένειες, αποκλειστικές κλπ (πλην αυτών του νοσοκομείου που απλώς δεν υπάρχουν) για 23 από τις 24 ώρες της ημέρας. Επιτρέπονται επισκέψεις και φροντίδα από τους συγγενείς κ συνοδούς μόνο 1.30-2.30μμ κάθε μέρα.
Πρέπει να σας πω ότι στην κλινική αυτή - στον ίδιο θάλαμο με τον πατέρα μου - νοσηλεύονται και άνθρωποι στο τελευταίο στάδιο της ζωής τους, οι οποίοι (χωρίς να είναι μονάδα εντατικής θεραπείας ή μονάδα αυξημένης θεραπείας) περνάνε τις ατέλειωτες ώρες και μέρες εντελώς μόνοι τους, με το εντελώς σποραδικό και βιαστικό πέρασμα ενός νοσηλευτή ή μιας νοσηλεύτριας όταν αυτός ή αυτή καταφέρει να περάσει απ'το δωμάτιο.Χωρίς καμία παρηγοριά ή επικοινωνία, χωρίς ένα ανθρώπινο χέρι να τους ακουμπάει.
Στον ίδιο θάλαμο, στην ίδια κλινική, νοσηλεύονται και ασθενείς με ελαφρύτερα νοσήματα. Με άλλα λόγια στο ίδιο δωμάτιο βρίσκονται αυτή τη στιγμή διασωληνωμένοι σε καταστολή, ετοιμοθάνατοι (απ'οτι μαθαίνω τα ξημερώματα κατέληξε μια κοπέλα στον θάλαμο του), άνθρωποι που μπορούν ή δεν μπορούν να επικοινωνήσουν, άνδρες, γυναίκες, σε κρεβάτια και σε ράντζα - μόνοι τους, χωρίς συνοδούς ή άλλη φροντίδα πέραν της όποιας φροντίδας μπορεί να παρέχει η ομάδα νοσηλείας της ίδιας της κλινικής.
Επιτρέψτε μου να μην μπω σε λεπτομέρειες, θα πω μόνο ότι σε καμία περίπτωση οι νοσηλευτές και οι γιατροί δεν προλαβαίνουν να φροντίσουν επαρκώς τους ασθενείς, και οι συνοδοί δεν προλαβαίνουν σε μία ώρα να κάνουν ούτε τα ελάχιστα. Χωρίς να θέλω να εκθέσω κανέναν, οι ίδιοι οι νοσηλευτές και οι γιατροί μας λένε ότι μας θέλουν εκεί αλλά δεν επιτρέπεται - υποτίθεται λόγω του κινδύνου κόβιντ αν και κάνουμε ράπιντ τεστ κάθε 24ωρο τα οποία ελέγχουν οι νοσηλευτές (και πολύ καλά κάνουν). Στις άλλες κλινικές του ίδιου νοσοκομείου δεν υπάρχει κόβιντ;
Την Γ' Παθολογική κλινική την διευθύνει η κυρία Ματίνα Παγώνη η οποία χτες, σε ανάρτηση φίλου της που κατηγορούσε τον πρωθυπουργό επειδή δεν την έβαλε στο ψηφοδέλτιο επικρατείας, απάντησε ότι «έχω την αγάπη του κόσμου». Την ταγκάρω για να είμαστε τίμιοι και ξεκάθαροι και διότι σχετικό σχόλιο μου στον τοίχο της σβήστηκε και δεν μου αρέσει να κάνω αναρτήσεις με υπόνοιες, κουτσομπολιά κλπ. Επειδή βρίσκομαι κάθε μέρα εκεί, μαζί με δεκάδες εξοργισμένους συνοδούς οι οποίοι βλέπουν τους αγαπημένους τους ανθρώπους να αργοπεθαίνουν παρατημένοι και είναι όλοι πρόθυμοι να υπογράψουν παράπονα (κάποιοι λένε για νομικές διαδικασίες) εναντίον της, αυτό που εγώ είδα μόνο αγάπη δεν ήταν.
Εάν για την κατάσταση αυτή στην κλινική δεν ευθύνεται η διευθύντρια της κλινικής, τότε ας μας πει ποιός ευθύνεται.
Δυστυχώς ο πατέρας μου τα τελευταία 24ωρα παρουσιάζει κάποια επιδείνωση την οποία αποδίδουμε στην έλλειψη φροντίδας και επικοινωνίας».
ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:
Δεν υπάρχουν σχόλια