Γεωργία Αδειλίνη: Πόσο ανεξάρτητη είναι η νέα Εισαγγελέας Αρείου Πάγου όταν επιλέγεται με τέτοια μεθόδευση από αυτόν που θα πρέπει να ελέγξει
Βουτιά στην επετηρίδα για τη νέα εισαγγελέα του Αρείου Πάγου
Επελέγη η 7η στη σειρά αντεισαγγελέας Γεωργία Αδειλίνη ● Είναι εκείνη που πρότεινε την παραπομπή του πρώην υπουργού της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, Νίκου Παππά
Την περασμένη Παρασκευή εν μέσω καταστροφικών πυρκαγιών και καύσωνα συνεδρίασε η διάσκεψη των προέδρων της Βουλής για την επιλογή νέου εισαγγελέα Αρείου Πάγου μετά τη λήξη της θητείας του Ισίδωρου Ντογιάκου. Ολως τυχαίως δε την ίδια ημέρα ο κ. Ντογιάκος επισκέφτηκε τη Βουλή, ενώ στη συγκεκριμένη διαδικασία δεν παρευρίσκεται ο απερχόμενος εισαγγελέας του Α.Π. και εθιμικά δεν πηγαίνει στη Βουλή όταν η επιλογή του διαδόχου του είναι σε εξέλιξη.
Ο Ι. Ντογιάκος όμως όχι μόνο πήγε, αλλά συναντήθηκε και με τον πρωθυπουργό παραμερίζοντας το πρωτόκολλο. Στον διάδρομο οι δημοσιογράφοι τον ρώτησαν για τις δικαστικές εξελίξεις στο σκάνδαλο των υποκλοπών, όμως εκείνος δήλωσε πλήρη άγνοια επικαλούμενος ως δικαιολογία την παραίτησή του, λες και δεν ήταν ο ίδιος επικεφαλής της Δικαιοσύνης τόσους μήνες που το σκάνδαλο ξετυλίγεται σε όλες του τις πτυχές με τη χώρα να διασύρεται διεθνώς.
Οσον αφορά τη διάσκεψη των προέδρων, σε αυτήν παρουσιάστηκαν για να κριθούν –όπως πάντα– οι 10 αρχαιότεροι στην επετηρίδα αντεισαγγελείς από τους οποίους επιλέγεται συνήθως κάποιος μεταξύ των 5 πρώτων. Τρανταχτή εξαίρεση ήταν βέβαια το 1990, όταν το υπουργικό συμβούλιο της κυβέρνησης Μητσοτάκη επέλεξε τον Βασίλειο Κόκκινο ως πρόεδρο του Αρείου Πάγου, παρακάμπτοντας πλήρως την επετηρίδα, προκειμένου να δικάσει τον Ανδρέα Παπανδρέου και τους υπουργούς του ΠΑΣΟΚ. Ο ίδιος ψήφισε την καταδίκη του Ανδρέα, αλλά μειοψήφησε. Φαίνεται όμως ότι επί υιού Μητσοτάκη η τωρινή βουτιά στην επετηρίδα είναι πολύ βαθιά, εφόσον επελέγη η 7η στη σειρά αντεισαγγελέας Γεωργία Αδειλίνη, κάτι που στους ανώτατους δικαστικούς κύκλους θεωρείται «πρωτοφανές». Αυτή η επιλογή θυμίζει έντονα το 1990, δεδομένου ότι η συγκεκριμένη εισαγγελέας είναι εκείνη που πρότεινε την παραπομπή του πρώην υπουργού της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, Νίκου Παππά. Πρωτοφανές στοιχείο στη νέα οκτακομματική Βουλή είναι και ο αριθμός των 21 ψήφων που συγκέντρωσε η κ. Αδειλίνη.
Ο Ι. Ντογιάκος όταν επελέγη πέρυσι ήταν 4ος στην επετηρίδα, ενώ η δικαιολογία στα δυσμενή σχόλια που ακολούθησαν ήταν ότι του είχε απομείνει μόλις ένας χρόνος θητείας πριν από τη συνταξιοδότηση. Η νέα όμως εισαγγελέας Α.Π. θα έχει διετή θητεία εφόσον συνταξιοδοτείται το 2025 και επομένως δεν υπάρχει αντίστοιχη δικαιολόγηση της παράκαμψης των 6 άλλων που προηγούνται στην επετηρίδα και θα είχαν –όπως και ο Ι. Ντογιάκος– μόνο έναν χρόνο θητείας ακόμα. Τα μέτρα και τα σταθμά των πρωθυπουργών της οικογένειας Μητσοτάκη είναι φανερό ότι έχουν χαρακτηριστικά χαμαιλέοντα. Απομένει τώρα να δούμε αν και το φαβορί για την προεδρία του Αρείου Πάγου θα είναι η Ιωάννα Κλάπα-Χριστοδουλέα, πρόεδρος του Ειδικού Δικαστηρίου που αποφάσισε την καταδίκη του Νίκου Παππά. Τέλος, όσον αφορά το μέλλον του κ. Ντογιάκου, ας μην ανησυχούμε, μια και είναι σχεδόν βέβαιο ότι προορίζεται για επικεφαλής της Δικαστικής Αστυνομίας, πριν καν ακόμα συσταθεί διά χειρός του υπουργού Δικαιοσύνης Γ. Φλωρίδη.
ΠΗΓΗhttps://www.e-synews.gr/2023/07/27/69455/
Ε.ΣΥ. – ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΥΝΕΛΕΥΣΙΣ
Δεν υπάρχουν σχόλια