Disqus Shortname

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΙΟΛΙΚΑ ΠΑΡΚΑ – ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΑΝΘΡΩΠΟΤΗΤΑΣ

 

Το παρθένο δάσος της Δαδιάς στον Έβρο καίγεται για άλλη μια φορά, αλλά ο Κυριάκος Μητσοτάκης σταθερά προκλητικός δεν νιώθει την ανάγκη να αναλάβει την παραμικρή ευθύνη. Οι «αμαρτωλές» άδειες έχουν δοθεί και εν κρυπτώ καίνε δάση και «φυτεύουν» ανεμογεννήτριες.

Όλα ξεκίνησαν στις 27 Δεκεμβριου 2021 όταν καταργήθηκαν οι  αποφάσεις του υφυπουργού περιβάλλοντος Γεωργίου Αμυρά, για τους επτα φορείς προστατευόμενων περιοχών και οι αρμοδιότητές τους πέρασαν στον οργανισμό φυσικού περιβάλλοντος και κλιματικής αλλαγής (ΟΦΥΠΕΚΑ).

–          Εθνικός δρυμός Πάρνηθας
–          Εθνικό πάρκο Σχοινιά Μαραθώνα, Υμηττού και νοτιοανατολικής Αττικής.
–          Δέλτα Έβρου και Σαμοθράκης
–          Εθνικό πάρκο δάσους Δαδιάς – Λευκίμης – Σουφλίου
–          Εθνικό πάρκο βόρειας Πίνδου
–          Εθνικό πάρκο Τζουμέρκων, Αγράφων, κοιλάδας Αχελώου και Μετεώρων
–          Εθνικός δρυμός Ολύμπου

Όλα καταργήθηκαν σύμφωνα με το άρθρο 43 του ν. 4685 /2020.
Τι σημαίνει κατάργηση φορέων προστατευόμενων περιοχών ; σημαίνει ότι αν καούν ή καταστραφούν, μπορούν πλέον ελεύθερα να αποκτήσουν «οικονομικές δραστηριότητες».

Ένα από τα πιο φιλόδοξα ευρωπαϊκά προγράμματα για την προστασία της φύσης είναι το δίκτυο Natura 2000, το οποίο στηρίζεται στις κοινοτικές οδηγίες για τους οικοτόπους (92/43 ΕΟΚ) και για τα πουλιά ( 79/409 ΕΟΚ ).Το πρόγραμμα αυτό ζητά από τα κράτη – μέλη να καταρτίσουν διαχειριστικά σχέδια ώστε να συνδυάζουν αρμονικά την διατήρηση της άγριας πανίδας και χλωρίδας και με τις οικονομικές και κοινωνικές δραστηριότητες να ενταχθούν σε βιώσιμη ανάπτυξη και διατήρηση της φύσης.

Η κυβέρνηση όμως Μητσοτάκη τι έκανε; αποχαρακτήρισε 7 επτά περιοχές και πλέον σε αυτές ελεύθερα μπορούν να «φυτεύουν» ανεμογεννήτριες. Εξάλλου ο πρωθυπουργός δεν διστάζει να κάνει χιούμορ για τα καμένα στην βουλή σχετικά με τις πρόσφατες πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν στην χώρα.
Δηλώνοντας χωρίς  ντροπή είπε πως από την στιγμή που ο νόμος επιτρέπει – υπό προϋποθέσεις – την τοποθέτηση ανεμογεννητριών μέσα στα δάση τότε «εκείνοι» που δεν θέλουν τις ανεμογεννήτριες  καίνε τα δάση για μην μπαίνουν !!

Πικρές νομικές αλήθειες κρύβονται στην απόφαση υπ αρ.2499/2012 του ΣΤΕ , η οποία για πρώτη φορά στα χρονικά επέτρεψε την εγκατάσταση αιολικών πάρκων μέσα σε αναδασωτέες περιοχές. Με την απόφαση αυτή έγινε μια ριζική τομή στο άβατο των αναδασωτέων, όπου παραβιάζεται το άρθρο 117 παρ. 3 του συντάγματος, σύμφωνα με το οποίο από την στιγμή που ένα δάσος καεί και κηρυχθεί υποχρεωτικά αναδασωτέο, απαγορεύεται ρητά και κατηγορηματικά η χρήση του για οποιοδήποτε άλλο σκοπό πλην της αναδάσωσης.

Το μέλλον λοιπόν για τα δάση της χώρας διαγράφεται ζοφερότερο από ποτέ. Τα δάση μας δεν κινδυνεύουν πλέον μόνο από τις πυρκαγιές αλλά πλήττονται περισσότερο ανεπανόρθωτα από τις καθόλου τυχαίες νομικές επιλογές της δικαιοσύνης.
Κρανίου τόπος ο Έβρος, με τον κρατικό μηχανισμό να αποδεικνύεται ανίκανος να αντιμετωπίσει το πύρινο μέτωπο. Διαλύθηκαν τα πάντα, άνθρωποι έχουν μείνει άστεγοι, χωράφια έγιναν στάχτη, στην κτηνοτροφία μπήκε ταφόπλακα.
Πύρινο μέτωπο 15 χλμ στο Σουφλί, καίγονται τα πάντα από την δήθεν ανικανότητα της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Τα τελευταία 7 χρόνια έχει καεί το 33% των δασών της Αττικής σε οργανωμένο έγκλημα.

Η Ελλάδα , η Δωδεκάνησος, η Ρόδος  βγαίνουν πολλαπλά τραυματισμένες από τις φετινές πυρκαγιές που προκαλούν ανυπολόγιστη ζημιά τόσο στον ελληνικό τουρισμό όσο και στο ευρύτερο περιβάλλον.

Το έγκλημα που συντελείται σε βάρος της ανθρώπινης ζωής, της περιουσίας των ανθρώπων αλλά και του περιβάλλοντος είναι διαχρονικό, η ευθύνη είναι όλων των  κυβερνήσεων, οι οποίες υλοποιούν κατά γράμμα το σχέδιο της πράσινης μετάβασης της Ε.Ε. και της εμπορευματοποίησης των δασών και της γης προς όφελος των επιχειρηματικών ομίλων.

Οι ελληνικές κυβερνήσεις υπολογίζουν την οικονομική αποδοτικότητα με βάση την λογική κόστους – οφέλους και καταλήγουν ότι τελικά συμφέρει το κράτος να δίνει μερικές αποζημιώσεις αντί να πληρώνει για μέτρα πρόληψης.
Με την πολιτική της κεντρικής εξουσίας ευθυγραμμίζονται οι δήμοι και οι περιφέρειες οι οποίοι όλοι από κοινού αντιμετωπίζουν το δάσος, την ζωή, τα σπίτια ακόμα και την ανθρώπινη ζωή ως εμπορεύματα από τα οποία κερδίζουν οι επιχειρηματικοί όμιλοι.

Αξίζει να αναφερθεί ότι για το 2022 η κατάταξη των επιχειρηματικών ομίλων με βάση την εγκατεστημένη ισχύ σε αιολικά πάρκα έχει ως εξής:
Η ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ με 713,6 mw ( 15,2% )
Η MORE με 706 mw ( 15,1% )
Η IBERDROLA ROKAS με 375 mw ( 8% )
H ENEL GREEN POWER με 368 mw (5,3% )
Ακολουθούν η EDF, ο όμιλος Μυτιληναίου, η ΔΕΗ ανανεώσιμες, η JASPER ENERGY, η ΕΛΠΕ ανανεώσιμες κ.α.

Το σχέδιο λοιπόν της κυβέρνησης για τις δασικές εκτάσεις που έγιναν στάχτη, είναι να γίνουν  αποκαταστάσεις και αναδασώσεις με το «μαγικό χέρι» των ιδιωτών που ονομάζονται «ανάδοχοι αποκατάστασης» για τις καμένες δασικές εκτάσεις. Με συνοπτικές διαδικασίες και λιγότερες μελέτες και εγκρίσεις θα ανοίγουν το δρόμο για «επενδύσεις» και μάλιστα με ζεστό επιδοτούμενο κρατικό χρήμα για το κεφάλαιο.

Πρόκειται για τον θεσμό που είχε προβλεφθεί με την πράξη νομοθετικού περιεχομένου (Αύγουστος 2021), με πρωτοβουλία του τότε υφυπουργού περιβάλλοντος Γεωργίου Αμυρά.

“Δύναται να ορίζεται ανάδοχος αποκατάστασης και αναδάσωσης δημοσίων εκτάσεων δασικού χαρακτήρα, των οποίων η βλάστηση καταστράφηκε από πυρκαγιά και έχουν κηρυχθεί αναδασωτέες σύμφωνα με τα άρθρα 38 και 41 ή πληρούνται οι προϋποθέσεις για να κυρηχθούν αναδασωτέες.
Ως ανάδοχοι αναδάσωσης μπορούν να ορίζονται νομικά πρόσωπα δημοσίου και ιδιωτικού δικαίου, ανεξαρτήτως αν έχουν κερδοσκοπικό ή μη χαρακτήρα.
Η πράξη ορισμού αναδόχου αποσκοπεί αποκλειστικά και μόνο στην εκπόνηση μελέτης και την υλοποίηση των αντιδιαβρωτικών έργων προστασίας των εδαφών, καθώς και των έργων τεχνητής αναδάσωσης, σύμφωνα με τις ισχύουσες τεχνικές προδιαγραφές για τα ως άνω έργα.
Η εκπόνηση της μελέτης και η υλοποίηση των έργων διενεργούνται με έξοδα του αναδόχου, χωρίς το ελληνικό Δημόσιο να απεμπολεί οποιοδήποτε δικαίωμά του επί των εκτάσεων αυτών.
Η θεώρηση και έγκριση των σχετικών μελετών, καθώς και η επίβλεψη εκτέλεσης των έργων γίνονται από την οικεία δασική υπηρεσία”.( νομος 998/1979 ).

Τι έκαναν λοιπόν οι περίφημοι ανάδοχοι στην Εύβοια ; τον Σεπτέμβριο του 2021 ορίστηκε ανάδοχος αποκατάστασης εταιρεία που δραστηριοποιείται  στην ανάπτυξη αιολικών πάρκων.

Αυτό είναι το «επιτελικό» σχέδιο της κυβέρνησης !! να ανοίγει δρόμους στους ιδιώτες για μελλοντικές επενδύσεις των επιχειρηματιών.
Ας αναρωτηθούμε όμως γιατί οι αντιδράσεις στα αιολικά πάρκα. Μήπως υπάρχουν μύθοι και αλήθειες και δικαίως ή αδίκως η καταστροφή από τις πυρκαγιές σχετίζεται με την εγκατάσταση ανεμογεννητριών και την υπόθεση της προώθησης της αιολικής ενέργειας ;

Τα τελευταία χρόνια ολόκληρος ο πλανήτης ζει υπό το κράτος του φόβου της «κλιματικής αλλαγής», η ανθρωπότητα στρέφεται στη λεγόμενη «πράσινη ανάπτυξη» για τις ενεργειακές της ανάγκες  με αποτέλεσμα την απεξάρτησή της από τα ορυκτά καύσιμα (λιγνίτη, λιθάνθρακα, πετρέλαιο, φυσικό αέριο), και να στραφεί προς τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Γιατί όμως οι τοπικές κοινωνίες στα νησιά του Αιγαίου, στην Κρήτη, στην Λακωνία, παντού σχεδόν αντιδρούν ;

Δύο είναι οι βασικές παράμετροι. Αρχικά η τεχνολογία της αιολικής ενέργειας δεν είναι σε θέση να αντικαταστήσει τα ορυκτά καύσιμα ούτε να συμβάλλει αποτελεσματικά στη μείωση των εκπομπών CO2 και κατά δεύτερον η μαζική εγκατάσταση ανεμογεννητριών έχει σοβαρές συνέπειες στα φυσικά τοπία της χώρας μας και άμεσο αντίκτυπο στην ποιότητα ζωής των ανθρώπων και στις τοπικές οικονομικές δραστηριότητες, όπως ο τουρισμός.
Αιολικά πάρκα, πράσινη ενέργεια, βιώσιμη ανάπτυξη …..λέξεις δίχως νόημα, η προστασία του περιβάλλοντος πρόσχημα και πίσω η διαμόρφωση νέων πεδίων επενδυτικής δραστηριότητας για ξένους και εγχώριους επιχειρηματικούς ομίλους.

Ας σηκωθούμε …. να απαιτήσουμε να σταματήσει κάθε υπερεκμετάλλευση των πόρων ενέργειας για λόγους κερδοσκοπικούς ώστε να πετύχουμε την αναπροσαρμογή του κόστους της ενέργειας σε χαμηλότερες τιμές.

Με την  «Ελλήνων Συνέλευσις» θα υλοποιηθεί ένας τέτοιος σχεδιασμός. Η Ελλήνων Πολιτεία είναι έτοιμη να εφαρμόσει εναλλακτικές πράσινες τεχνολογίες, οι οποίες θα είναι υψηλών προδιαγραφών, με πλήρη ασφάλεια και απόλυτο σεβασμό ως προς το περιβάλλον.

Η παραγωγή υδρογόνου είναι μια από τις τεχνολογίες που θα εφαρμοστούν μέσω ηλεκτρολυτικής διαδικασίας με ενέργεια για ηλεκτρόλυση, την ηλιακή.

Η Ελλήνων Πολιτεία θα καταστήσει το ελληνικό κράτος πλήρως αυτοδύναμο ενεργειακά .

Ας σταθούμε λοιπόν  πλάι στη φύση και πλάι στους μελλοντικούς γόνους μας, διότι αυτοί μας έδωσαν τον κόσμο για να τους τον δώσουμε πίσω αλώβητο και όσο δίκαιο μπορούμε !!!

‘’ΔΑΕΙΡΑ‘’

https://esypeloponnisou.wordpress.com/2023/09/27/%ce%b1%ce%b9%ce%bf%ce%bb%ce%b9%ce%ba%ce%b1-%cf%80%ce%b1%cf%81%ce%ba%ce%b1-%ce%b5%ce%b3%ce%ba%ce%bb%ce%b7%ce%bc%ce%b1%cf%84%ce%b1-%ce%ba%ce%b1%cf%84%ce%b1-%cf%84%ce%b7%cf%83-%ce%b1%ce%bd%ce%b8%cf%81/?fbclid=IwAR3RGNb059YoP7EOc28Q-bi9IEHwfnbx1TeB5S2Xn9neLp9w1DkrtZ-K6ck

Δεν υπάρχουν σχόλια