Όπως ανέφερε ο Μιχάλης Καμπιτάκης, αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Αγροτικών Συνεταιριστικών Επιχειρήσεων Ελλάδας, μιλώντας στο κανάλι της Ναυτεμπορικής, το λάδι που κυκλοφορεί αυτή τη στιγμή τυποποιημένο, έχει αγοραστεί πριν από 3-4 μήνες από τον παραγωγό περίπου στα 4,80-5 ευρώ το λίτρο μεσοσταθμικά. Ο ίδιος ανέφερε ότι η τιμή στο ράφι θα έπρεπε να είναι στα 8-9 ευρώ. «Πάνω από εκεί είναι απαγορευτικό. Πάει να γίνει είδος πολυτελείας» προειδοποίησε και έκανε λόγο για φαινόμενα αισχροκέρδειας.
Όπως τόνισε, «κατεγράφησαν αυξήσεις από τα μέσα Ιουλίου, όταν είδαμε τις προβλέψεις για χαμηλή παραγωγή στην Ελλάδα και άλλες χώρες». Υπογράμμισε, ωστόσο, ότι «σε καμία περίπτωση δεν δικαιολογούνται οι τρελές αυξήσεις στο ράφι», ενώ συμπλήρωσε ότι πρέπει να γίνουν έλεγχοι, προκειμένου να επανέλθουν οι τιμές στα επίπεδα που πρέπει. Εξέφρασε εξάλλου την εκτίμηση ότι οι ελεγκτικές αρχές πρέπει να στοχεύσουν τις μεγάλες αλυσίδες.
Οι προβλέψεις για τη φετινή παραγωγή
Ως προς τις προβλέψεις για τη φετινή παραγωγή, είναι δυσοίωνες τόσο στην Ελλάδα, όσο και στην Ισπανία και την Ιταλία. «Ο παραγωγός δεν θα έχει λάδι να πουλήσει για να βγάλει τουλάχιστον το κόστος της καλλιέργειας» επεσήμανε. Είπε επίσης ότι «θα πέσει απότομα η κατανάλωση, πολύ δύσκολα ο καταναλωτής θα επιστρέψει».
Ενδεικτικά, είπε ότι «στην Κρήτη είχαμε πέρσι πάνω από 130.000 τόνους. Φέτος υπολογίζαμε 70.000-80.000 τόνους. Τώρα υπολογίζουμε 30.000-35.000. Πρόκειται για το 25% της περσινής παραγωγής». Απέδωσε, δε, την πτώση αυτή κυρίως στο δίμηνο βροχοπτώσεων στις αρχές του καλοκαιριού.
Η εξέλιξη των τιμών
Σε ό,τι αφορά την εξέλιξη των τιμών, εξέφρασε την εκτίμηση ότι «με την τρελή κούρσα, αν δεν μπουν στη μέση οι ελεγκτικές αρχές, ίσως να φτάσει και στα 20 ευρώ». «Οι προβλέψεις είναι πολύ κακές για τη φετινή παραγωγή. Αυτό θα το δούμε περίπου στο τέλος της χρονιάς, όταν θα έχουμε εικόνα και για την παραγωγή κάθε χώρας» σημείωσε.
Πηγή
Ε.ΣΥ. ΔΥΤΙΚΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΤΗΛ. ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ: 2312 315162 , MAIL: esydthessalonikis@gmail.com
Δεν υπάρχουν σχόλια